Vlaamse EV-premie geldt ook voor zelfstandigen en vrije beroepen

14 mrt 2024

 

Er is heel wat inkt gevloeid over de Vlaamse premie van tot 5.000 euro die in 2024 wordt toegekend voor elektrische auto’s met een maximale aankoopprijs van 40.000 euro. Nu de definitieve regels bekend zijn en de Raad van State zijn advies heeft gegeven blijkt dat niet alleen gewone particulieren, autodeelbedrijven en stichtingen en vzw’s in aanmerking komen voor de premie, maar dat ook vrije beroepen (zonder vennootschap) en zelfstandigen in eigen naam, de zogenaamde ‘eenmanszaken’, van de premie kunnen genieten. Dat is goed nieuws voor zij die wel interesse hadden maar dachten dat ze uit de boot vielen.

 

Terwijl de Vlaamse Regering de premie voorzien had voor in Vlaanderen wonende of gevestigde natuurlijke personen, rechtspersonen zonder winstoogmerk die niet onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting (lees: vzw’s en stichtingen) en aanbieders van autodelen, blijkt na advies van de Raad van State dat ook natuurlijke personen die een uitstootloze auto aanschaffen voor beroepsdoeleinden (zelfstandigen en vrije beroepen) in aanmerking komen. Op zich kunnen zij trouwens moeilijk uitgesloten worden, want er wordt bij het inschrijven van een auto niet geregistreerd of een voertuig al dan niet voor beroepsdoeleinden zal worden gebruikt en al dan niet zal worden afgetrokken in de personenbelasting. “Het gevolg daarvan is dat (veel) meer profielen dan eerst gedacht de premie zullen kunnen aanvragen”, zegt Michel Willems, Senior Tax Consultant bij EuroFleet Consult.

Niet voor alle vzw’s

Willems wijst er ook op dat naast de extra rechthebbenden ook rekening moet worden gehouden met het feit dat niet alle vzw’s in aanmerking komen voor de premie. “VZW’s die door hun activiteiten onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting en daardoor wel gebruik kunnen maken van de federale verhoogde fiscale aftrek (o.a. voor publieke laadpalen) kunnen namelijk niet genieten van de aankooppremie”.

Aanbieders van autodelen komen wel altijd in aanmerking, dus ook als ze onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting. Dat wordt verantwoord door het feit dat ze de komende jaren een belangrijke rol zullen spelen in het realiseren van de modal shift naar meer duurzame verplaatsingen.

Ook voor demowagens

De premie van tot 5.000 euro die van toepassing is voor een nieuwe auto geldt trouwens ook voor demovoertuigen die al eerder ingeschreven waren door de autohandelaar die de auto verkoopt en maximaal 6.000 km op de teller hebben. Het moet hier gaan om een auto die maximaal 2 jaar geleden werd gebouwd. Dat kan worden gecontroleerd via het chassisnummer en/of het huidige inschrijvingsbewijs.

De regels voor tweedehandswagens

Tweedehandsauto’s moeten om in aanmerking te komen voor de premie van maximaal 3.000 euro die voor hen is voorzien minimaal drie jaar en maximaal acht jaar oud zijn sinds de eerste ingebruikname. Hierbij wordt trouwens niet langer gesproken over inschrijving maar wel over ‘ingebruikname’ om te voorkomen dat een auto die eerder in het buitenland gebruikt werd, niet in aanmerking zou komen voor de premie.

De oorspronkelijke cataloguswaarde van de tweedehandswagen mag niet hoger zijn dan 60.000 euro. Daarvoor wordt gekeken naar de aanbevolen catalogusprijs (incl. btw) van de wagen in nieuwstaat bij verkoop aan een particulier, exclusief opties en zonder rekening te houden met enige korting of vermindering. Om dit te controleren heeft de Vlaamse belastingadministratie een uitgebreide tabel met cataloguswaarden voorzien. De premie kan ook nooit meer dan 25% van de aankoopprijs bedragen.

Minimaal drie jaar gebruik

De premie wordt toegekend op voorwaarde dat het voertuig minstens drie jaar in het bezit blijft van de aanvrager en in die periode ingeschreven is op een adres in het Vlaamse Gewest.

 

Onze diensten

Download vrijblijvend ons TCO handboek

Auteur artikel

Anthony Vandenberghe

Mobility Business Consultant

Meer info? Neem contact op met Eurofleet Consult