Connected Services

11 apr 2024

De industrie heeft de overgang gemaakt van een statisch product gericht op het elektromechanische aspect naar een evoluerend platform van mobiliteitsoplossingen.

Een ‘connected’ voertuig is een voertuig dat met een internet- of telecomverbinding of via de smartphone van de bestuurder met behulp van een simkaart gegevens doorstuurt naar een gecentraliseerde server (SAS-platform). Een recent voertuig beschikt over meer dan 800 sensoren.

De komst van 5G-connectiviteit zal een aanzienlijke impact hebben op de communicatiecapaciteiten van ‘verbonden’ voertuigen (datavolume).

De connected services draaien om 3 belangrijke pijlers: een totaalzicht op het wagenpark, proactief onderhoudsbeheer en het verbeteren van het rijgedrag van de bestuurders.

Geolocalisatie stelt het bedrijf in staat om ritten te optimaliseren, het aantal keren dat het ABS en de tractiecontrole (ESP) worden geactiveerd geeft een indicatie van het rijgedrag van de bestuurder en de doorgestuurde foutcodes identificeren de behoefte aan onderhoud.

Connected services bieden wagenparkbeheerders heel wat voordelen:

  • Een betere controle over het gebruik van de bedrijfsmiddelen
  • Een algemene verlaging van de kosten
  • Betere naleving van de regels
  • Een verbetering van het rijgedrag van de bestuurders
  • Vereenvoudigde administratie (minder boetes enz.)
  • Op tijd uitgevoerd onderhoud
  • Minder claims en lagere verzekeringspremies

Bedrijven die connected services gebruiken verdienen hun investering al vanaf de eerste maanden terug. Verschillende bronnen van EuroFleet Consult* wijzen op een besparing van 10% op het beheer van het wagenpark, een vermindering van het aantal ongevallen met 15%, een vermindering van het brandstofverbruik met meer dan 5% en een vermindering van de gemiddelde afgelegde afstand met 5% tot 10%.

Zijn er extra middelen nodig om connected services te beheren? Niet echt, want alleen al het feit dat de gebruiker maandelijks een rapport ontvangt leidt spontaan tot gedragsverbetering en kostenverlaging.

Kan een gebruiker geolocalisatie weigeren? Neen, maar het is wel nodig om de werknemers erover te informeren door er een artikel over op te nemen in de car policy. De wagenparkbeheerder kan de geolocalisatie ook uitschakelen buiten de werkuren.

Conclusie: door het toenemende belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en de groeiende noodzaak om de kosten te beheersen, worden connected services een must voor wagenparkbeheerders.

*Bronnen: eigen onderzoeken, Generali Omni RNA, Robert Maubé, Masternaut 

Onze diensten

Download vrijblijvend ons TCO handboek

Auteur artikel

Guido Savi

Business Development Director

Meer info? Neem contact op met Eurofleet Consult