Full Lifecycle Management

9 apr 2024

Full LifeCycle Management (FLCM) is een geïntegreerd concept voor het beheer van de levensduur van een voertuig. Voor alle duidelijkheid: bij deze benadering bekijken we de levenscyclus van het voertuig over zijn totale gebruiksduur, dus niet enkel bij 1 enkele gebruiker.

Deze aanpak is een prioriteit geworden voor veel OEM’s die een commerciële dynamiek willen creëren die de verkoop van voertuigen en diensten stimuleert.

De implementatie van FLCM omvat 4 fases: initiatie, planning, uitvoering en controle.

De FLCM-aanpak houdt in dat de duur van het eerste contract wordt verkort om de overgang van het voertuig naar een volgende cyclus te versnellen.

Sommige OEM’s zijn van plan om cycli over een periode van 10 jaar te beheren.

Het implementeren van een dergelijk volledig levenscyclusbeheer is complex en vereist de invoering van nieuwe processen, ondersteuning door gespecialiseerde onderaannemers (inspecties, audits, advies) en het openen van andere distributiekanalen. In eerste instantie raadt EuroFleet Consult aan om zich te concentreren op de eerste twee fasen van de cyclus.

FLCM vereist tegelijk dat de marketingactiviteiten worden gesynchroniseerd in functie van de productcycli:

  • Introductiecyclus: opvallen (bv. Nio batterijwissel)
  • Groeicyclus: de zichtbaarheid vergroten (bv. Tesla’s Model S)
  • Volwassenheidscyclus: de vier P’s aanpassen (bv. Ford Focus)
  • Neerwaartse eindcyclus: marketingacties afbouwen

Het beheersen van bestaande en het activeren van nieuwe distributiekanalen zijn sleutelfactoren bij het implementeren van zo’n volledig levenscyclusbeheer.

De aanpak vereist de versterking van de restwaarden via het dealernetwerk en programma’s voor het beheer en de verkoop van gecertificeerde tweedehandsvoertuigen.

In elke fase van de cyclus is er de mogelijkheid om een reeks diensten te activeren: leasing, korte termijn-verhuur, verlengde garantie, een onderhoudscontract, pechverhelping, verzekering, connected services, carpooling, oplaadinfrastructuur, accessoires, ombouw, tuning enzoverder.

Onze diensten

Download vrijblijvend ons TCO handboek

Auteur artikel

Guido Savi

Business Development Director

Meer info? Neem contact op met Eurofleet Consult