De tactische restwaarde

11 apr 2024

De auto-industrie maakt een reeks ingrijpende veranderingen door en de restwaarde is een belangrijk element geworden in de strategie van OEM’s.

De restwaarde is de verwachte waarde van een voertuig aan het einde van een contract en is een voorspelling. Ze wordt vastgelegd aan het begin van het lease- of kredietcontract en wordt bijna altijd uitgedrukt in een percentage ten opzichte van de cataloguswaarde. Hoe hoger de restwaarde, hoe lager de maandelijkse betaling.

Restwaarde is geen exacte wetenschap. Het gaat om een combinatie van goed geïnformeerd giswerk, marktanalyse en ervaring.

Op het vlak van restwaarde kan een onderscheid worden gemaakt tussen drie niveaus:

  • Restwaarde: dit is een beslissing, een inschatting en dus geen nominale waarde.
  • Marktwaarde: dit is de gemiddelde marktprijs, gebaseerd op werkelijke transacties.
  • De verkoopprijs: deze kan hoger zijn dan de marktwaarde, afhankelijk van een aantal factoren.

De auto-industrie vertrouwt op onafhankelijke “RV Setters”, vrij vertaald “Restwaardebepalers”. Ze zijn een bron van inspiratie en geven een indicatie, maar ze zijn niet alleswetend. Naast het analyseren van transacties op de markt voor gebruikte auto’s, baseren ze hun input ook op spelers met verschillende bedrijfsmodellen.

Het ondersteunen van de restwaarde is een tactische manier om de waarde van een merk te beschermen. Hoge restwaardes verhogen de loyaliteit en versterken de verkooptrechter van het merk. Restwaarde is zowel een voorspelling als een krachtig tactisch hulpmiddel. Om de verkoop te stimuleren, kunnen OEM’s besluiten de restwaarde te verhogen om zo de nodige maandelijkse aflossingen aantrekkelijker te maken.

Door de ‘Fleetisation‘-trend in de automarkt verschuiven particuliere klanten van eigendom naar gebruik en zijn ze erg gevoelig voor het maandelijkse huurbedrag. Het concept van restwaarde is van toepassing op zowel de B2B– als de B2C-markt.

Financiële middelen die normaal worden besteed aan variabele marketinguitgaven, zoals kortingen, optiepakketten en promoties, zouden ook kunnen worden gebruikt om de restwaarde te ondersteunen.

Bij de elementen die de restwaarde beïnvloeden, moeten we rekening houden met emotionele en rationele factoren, de marketing, de controle over het distributiekanaal en veranderingen in voertuigmodellen.

Hoe zit het met de restwaardes van BEV’s? De nieuwste generatie BEV’s profiteert van een grotere actieradius, een langere levensduur van de batterij, lagere onderhoudskosten en een groeiende vraag. Er is geen reden waarom de restwaardes van BEV’s lager zouden moeten liggen dan die van voertuigen met een verbrandingsmotor.

EuroFleet heeft een innovatieve aanpak ontwikkeld voor tactisch restwaardebeheer en adviseert toonaangevende OEM’s op dit gebied.

Onze diensten

Download vrijblijvend ons TCO handboek

Auteur artikel

Daniel Debrouwer

Managing Partner

Meer info? Neem contact op met Eurofleet Consult